PeterVanJaan.jpg

Drenthe: Vishandel Peter van Jaan in Hoogeveen

Vijf dagen per week over de A28 van Bunschoten naar Hoogeveen en terug. Is het niet praktischer om te verhuizen naar Drenthe? “Nee, nee”, zegt visspecialist Peter de Graaf beslist. Hij is er geboren en getogen en “wil er nooit meer weg”. 

Lees meer...
Wachters.jpg

Zeeland: Visspecialist Wachters

Achttien jaar is Vlaming Peter Wachters als hij op de Hotelschool in Antwerpen kennismaakt met de zeventienjarige Zeeuwse Arina de Kok. Het paar krijgt verkering, trouwt en Peter doorkruist vanuit Middelburg de Europese snelwegen als vrachtwagenchauffeur. Eerst met vis, later met meubels. 

Lees meer...
JanTheoKoning.JPG

Flevoland: Viscircus Gebr. Koning Almere

November 1976, de eerste bewoners van de nieuwe gemeente Almere krijgen de sleutel van hun huis. Bijna 46 jaar later telt de stad in Flevoland ruim 220.000 inwoners. De Volendammers Jan en Theo Koning zien al vroeg de potentie van de groeistad en openen in 1989 hun eigen zaak in winkelcentrum ’t Circus. “Alleen Almere-Haven was toen ontwikkeld, wij waren het centrum voor de boodschappen.”

Lees meer...
JanAlexHoogland kopie.jpg

Noord-Holland: Vishandel Jan Hoogland Alkmaar

“Opa’s moeder is in 1908 een viswinkel gestart”, vertelt Alex Hoogland over meer dan een eeuw familiegeschiedenis in de vis. “Mijn opa en zijn broers spreidden zich uit en ieder begon voor zichzelf in de vis. Opa ventte met een bakfiets of sprong met een vat haring en een pak oude kranten op de trein naar de markt in Den Helder.” 

Lees meer...
FentsahmW.jpg

Gelderland: Hans Fentsahm Eibergen

Zijn opa verkocht ‘van alles’ op kermissen, van snoep tot patat en vis, zijn vader opende in 1961 viswinkel Fentsahm in Eibergen. Sinds 1981 is deze zaak, met naast de winkel ook verkoopwagens, in handen van Hans Fentsahm. “Ja, ons bedrijf is met 61 jaar nog iets ouder dan Smedes”, lacht hij.

Lees meer...
Branding.jpg

Overijssel: De Branding Rijssen

Tien jaar was Pieter Mourits chauffeur en maakte lange dagen, van twee uur ’s nachts tot vaak zeven uur ’s avonds. Al een paar jaar vroeg Dub Visser, eigenaar van visspeciaalzaak De Branding in Rijssen: ‘wanneer neem je die tent van mij over?’. 

Lees meer...
Vossole2.jpg

Utrecht: Vishandel Vossole Zeist

Er zijn niet zo heel veel viswinkels in Nederland die al voor de Tweede Wereldoorlog hun deuren openden. Vishandel Vossole in Zeist heeft wel zo’n eerbiedwaardig lange geschiedenis. Het bedrijf bestaat inmiddels 88 jaar en de derde generatie staat aan het roer.

Lees meer...
SchotBout2.jpg

Zuid-Holland: Schot-Bout Brielle

Opeens was Brielle landelijk in het nieuws: tijdens zijn toespraak voor de Tweede Kamer haalde de Oekraïense president Zelensky het historische stadje aan. Of het deze zomer leidt tot extra toeristen? Als dat zo is profiteert vishandel Schot-Bout er zeker van mee. 

Lees meer...
UrkerVishalSneek.jpg

Friesland: Urker Vishal Sneek

In 1992 stoppen vader Bos en zijn zoons Willem en Gerrit met de visvangst. Hun kotter wordt verkocht en ze steken de hoofden bij elkaar: wat gaan we nu doen?

Lees meer...
Karel, Monique en Anne.jpg

Noord-Brabant: Vishandel Krekels

In 1928 opent de oma van Karel Krekels (55) een winkeltje in Bladel. Opa verdient zijn brood als sigarenmaker, oma is van de ondernemende soort en ziet mogelijkheden voor extra inkomen. 

Lees meer...
Vishandel Harms.jpg

Groningen: Vishandel Harms

1984. Nederland gaat gebukt onder een zware economische crisis. In januari bereikt de werkloosheid een recordhoogte: 639.000 mensen hebben geen baan. In de provincie Groningen hakt de recessie er nog dieper in, daar valt een hele bedrijfstak – de strokartonindustrie – om. De dan 30-jarige Henk Harms besluit zijn kansen te beproeven in de vis. 

Lees meer...
FransErkens.png

Limburg: Vishandel Erkens

“Ik ben al meer dan 40 jaar voor mezelf actief als ambulante visspecialist. We staan met twee verkoopwagens in Sittard, Brunssum, Simpelveld, Gulpen, Eijsden, Beek, Steijn en Echt”, somt Frans Erkens een bijna aardrijkskundige rij op. “Eerder hadden we drie verkoopwagens, maar weet je wat het probleem is: je vindt geen gemotiveerde mensen meer.

Lees meer...
1747