Zeeland: Visspecialist Wachters

Achttien jaar is Vlaming Peter Wachters als hij op de Hotelschool in Antwerpen kennismaakt met de zeventienjarige Zeeuwse Arina de Kok. Het paar krijgt verkering, trouwt en Peter doorkruist vanuit Middelburg de Europese snelwegen als vrachtwagenchauffeur. Eerst met vis, later met meubels. In zijn vrije weekenden en vakanties springt hij bij in de ambulante viszaak van zijn schoonouders in Vrouwenpolder.

Dat meewerken in de viszaak doet Peter met veel plezier en op een dag vraagt zijn schoonvader hem om even mee te komen naar de loods. “Daar vroeg hij of ik de zaak wilde overnemen. Daarop heb ik zonder overleg gelijk ‘ja’ geantwoord. Ik ben altijd ondernemend geweest en had moeite om te werken onder een baas.” Bij thuiskomst blijkt ook Arina het een goed idee te vinden.

Het is een stap met behoorlijke gevolgen. De verkoopwagen van Wachters is van april tot en met oktober zeven dagen per week geopend en staat in Vrouwenpolder. De Zeeuwse badplaats aan de Noordzee ligt net boven Domburg en telt ruim 1000 inwoners. Het aantal toeristen is een veelvoud hiervan, zeker in de periode juni tot september. “We hebben veel vaste klanten onder wie de nodige Duitsers. Die komen ieder jaar tijdens hun vakantie terug. Wacht even”, onderbreekt Peter het gesprek. Na vijf minuten komt hij terug. “Ik moest even een Duitse klant groeten, mensen willen graag een praatje.”

Inmiddels heeft Wachters een nieuwe verkoopwagen besteld met daarin vijf bakpannen. “Drie voor gebakken vis, twee voor friet. De verkoop van verse vis loopt wat terug, fish & chips is niet aan te slepen.” In maart wordt de nieuwe wagen geleverd, net voor de start van het nieuwe seizoen. “Maar ook in de periode van november tot en met februari zijn we twee dagen per week open en in de vakanties de hele week. Zo verkopen we rond de kerst veel saladeschotels.”

Dat Peter Wachters veel vaste klanten heeft komt door de kwaliteit van zijn gebakken vis. “We willen een uitblinker in kibbeling zijn.” Dat lukt het bedrijf getuige de bijna vijfsterren score bij Google Reviews. “Kwaliteit, kwaliteit, kwaliteit”, verklaart Peter dit succes. “Het begint met verse vis en ook het deeg maken we steeds vers. We bakken pas als er besteld is, dus geen vis die al even gelegen heeft, alles is vers.”

Wachters werkt met veel plezier samen met Smedes. “Olie, bloem, verpakkingen, marinades, we bestellen het totale pakket. Goed is goed, dat telt voor mij bij een leverancier. Voor 10 cent goedkoper ben ik niet te beïnvloeden. En als er iets niet leverbaar is, word je altijd netjes verwittigd door Smedes. Topbedrijf, klaar, punt.

1747