Drenthe: Vishandel Peter van Jaan in Hoogeveen

Vijf dagen per week over de A28 van Bunschoten naar Hoogeveen en terug. Is het niet praktischer om te verhuizen naar Drenthe? “Nee, nee”, zegt visspecialist Peter de Graaf beslist. Hij is er geboren en getogen en “wil er nooit meer weg”. 

Peter van Jaan is met recht een familiebedrijf, ook de drie generaties voor Peter verdienen hun brood in de vis. Vader Jaan heeft tot 2005 een visgroothandel en daarnaast drie winkels in Drenthe: in Klazienaveen, Coevorden en Zwartemeer. Deze komen geleidelijk in handen van medewerkers en als de groothandel wordt verkocht aan FishPartners, kan Peter alle kanten op. “Ik wilde in de vis blijven, dus hebben we rondgekeken in grotere plaatsen in Drenthe. Eerst in Emmen maar daar was geen goede locatie. Op de terugweg reden we door Hoogeveen en zagen een mooi pand dat vrij was. Daar zitten we nu 17 jaar.”

De gemeente Hoogeveen telt meer dan 55.000 inwoners en kent een bevolking die bestaat uit Drenten en import-Drenten. “Door Philips en Fokker zijn veel mensen uit het westen hier neergestreken. Bovendien zijn er gepensioneerden aan het ‘drentenieren’. Zij verkochten hun huis in de Randstad en kochten hier een boerderijtje. Deze categorie heeft een ander koopgedrag en is bereid wat meer te proberen en meer te betalen.”

Vanaf de eerste dag presenteert Peter van Jaan een breed assortiment aan zijn klanten. Dus naast gebakken vis en haring ook veel verse vis, ovenschotels en wokschotels. “Die laatste categorieën worden in de omzet steeds groter. We staan inmiddels iedere dag met twee man de spullen klaar te maken. We zijn geen traiteur, dat woord zetten we niet op de gevel, maar die kant gaan we wel op. Wij kiezen voor betaalbare luxe, alleenstaanden moeten het kunnen betalen.”

Kant-en-klaar
Hoe Peter aan inspiratie komt? “Ik vind het leuk om dingen uit te proberen. Dan maken we vijf of zes nieuwe gerechten en leggen die in de vitrine. Als er een of twee succesvol blijken, zijn we dik tevreden.” De maaltijden van Peter van Jaan vallen in de smaak, zeker bij senioren. “Een oudere klant vertelde zijn dochter in Engeland dat hij iedere dag een kant-en-klaar maaltijd at. Dat vond zij maar zozo. Toen ze met kerst over was en met hem in de winkel kwam zei ze: Oh, eet hij dat? Geweldig.”

Over de samenwerking met Smedes kan Peter kort zijn: “Als er wat is wordt het opgelost. Zij zijn een familiebedrijf en wij ook, dat klikt. De samenwerking verloopt al jarenlang prima. Wij deden al zaken met ze toen het nog Grossierderij Van Twillert heette.”


1747