Noord-Holland: Vishandel Jan Hoogland Alkmaar

“Opa’s moeder is in 1908 een viswinkel gestart”, vertelt Alex Hoogland over meer dan een eeuw familiegeschiedenis in de vis. “Mijn opa en zijn broers spreidden zich uit en ieder begon voor zichzelf in de vis. Opa ventte met een bakfiets of sprong met een vat haring en een pak oude kranten op de trein naar de markt in Den Helder.” 

In 1961 opent opa een winkel in Alkmaar, niet in het centrum maar in een woonwijk. “Daar zaten toen ook een kruidenier, melkboer en groenteboer. Die zijn inmiddels allemaal verdwenen, onze viswinkel is het laatste winkeltje in deze buurt”. Dat de visspecialist kon overleven is te danken aan de trouwe klantenkring die in de afgelopen 61 jaar is opgebouwd.

Die klantenkring is nogal divers. Veel klanten komen uit de wijk, maar ook uit andere delen van de stad weet men de weg te vinden. Daarnaast zijn er veel inwoners van buurdorpen Bergen, Egmond, Heiloo en Schoorl die voor vis naar Hoogland gaan.
De afstand nemen ze voor lief, voor kwaliteit rijden ze graag een handvol kilometers.

“Dat was les 1 van mijn vader: rommel nooit met kwaliteit. Onze kibbeling en lekkerbek is van kabeljauw en niet van bijvoorbeeld pollak. We staan op zaterdag ook op de markt en daar zijn veel toeristen. Bezoekers uit Brabant, Gelderland en Overijssel reageren erg enthousiast op onze kibbeling en gebakken vis. Let wel, ik oordeel niet over collega’s die wel pollak gebruiken. Iedereen maakt zijn eigen keuze, wij kiezen voor kabeljauw.” 

Inflatie
Ook nu de omzet wellicht onder druk komt te staan door de inflatie? “Ja”, zegt Alex overtuigd. “We houden vast aan kwaliteit. Het is natuurlijk best spannend waar mensen op gaan bezuinigen. Of ze vier lekkerbekjes kopen voor twee tientjes of toch acht slavinken voor zevenvijftig. We wachten rustig af hoe het zich ontwikkelt.”

In de winkel en op de markt zijn gebakken vis en haring de omzetmakers. “We hebben wel kant en klaar, lasagnes, pasta, paella en veel soepen, maar dat is procentueel bescheiden. Gebakken vis en haring zijn de basis. Laat ons maar een eenvoudige viswinkel zijn, dat zijn we al 62 jaar dus we zullen wel iets goed doen”, lacht de in Alkmaar geboren en getogen visspecialist.

Samenwerken met Smedes doet Vishandel Jan Hoogland al 35 jaar. “Eerst met de Smedesbloem en later ook de olie. Voor de roerbak gebruiken we graag hun marinades en inmiddels pakken we andere producten zoals frisdranken en verpakkingen mee. Smedes is wat ons betreft een heerlijk benaderbaar en lekker no-nonsense bedrijf.”


 

1747