Noord-Brabant: Vishandel Krekels

In 1928 opent de oma van Karel Krekels (55) een winkeltje in Bladel. Opa verdient zijn brood als sigarenmaker, oma is van de ondernemende soort en ziet mogelijkheden voor extra inkomen. 

In de katholieke geloofstraditie is de vrijdag een vastendag, een dag van mindering. Dan staat er geen vlees op het menu, maar wel vis. “Vis was ook goedkoper dan vlees. Visverkopers vanuit Volendam, de katholieke enclave in Noord-Holland, begonnen met venten in het zuiden.” Oma Krekels ziet deze ontwikkeling en gaat ook vis verkopen in haar winkel. “Daarna zijn we begonnen met leuren, zoals men venten toen noemde”, vertelt Karel Krekels, derde generatie in het familiebedrijf. “Met paard en wagen en ook op andere dagen dag vrijdag.” Sinds de opkomst van de markt, in de jaren ’60, brengt familiebedrijf Krekels ook daar vis aan de man.

Oma Krekels bedrijf is een succes. Op het hoogtepunt telt het twee winkels, een groothandel en ambulante visverkoop op meerdere plaatsen. Dit betekent hard werken voor iedereen, met name familieleden. Karel Krekels: “Ik stond doordeweeks op markten en standplaatsen met vis, het winkelpersoneel was op zaterdag vrij. Die dagen stonden we zelf in de winkel.” 


Karel maakt de keuze om helemaal voor vis te gaan en kiest voor verkoop op standplaatsen en markten. “Daar kan ik lekker mijn ding doen, vis is mijn vak.” Hij heeft anno 2022 een mooi weekprogramma waarin hij van maandag tot en met vrijdag in Budel, Reusel, Bladel, Hapert, Duizel en Vessem staat. Inderdaad, op zaterdag is hij niet met de verkoopwagen op pad. “Mijn hart ligt bij vis, in het verleden kocht ik altijd in op de veiling en rookten we zelf. Dat doen we nu niet meer, maar in die tijd heb ik het vak wel van voorkant tot achterkant geleerd.”

Waar veel visspecialisten het stuk verse vis minder ruimte geven, is het bij Krekels nog prominent aanwezig. “We hebben altijd 2,5 meter vers in de vitrine. Daarnaast is er een assortiment eigen soepen en salades en ook paëlla en bami uit eigen keuken.” Aan uitbreiding van het kant-en-klaar assortiment denkt hij niet. Dit zou betekenen: extra personeelsleden aannemen. “Samen met mijn vrouw en dochter kunnen we het nu goed aan. Er is meer in het leven dan werken alleen.” 

Krekels werkt al sinds de jaren ’70 samen met Smedes. “Als kleine jongen kochten we het meel al bij Smedes. We weten wat we aan elkaar hebben en ik ben altijd trouw aan leveranciers die me goed behandelen.”
 

1747