Utrecht: Vishandel Vossole Zeist

Er zijn niet zo heel veel viswinkels in Nederland die al voor de Tweede Wereldoorlog hun deuren openden. Vishandel Vossole in Zeist heeft wel zo’n eerbiedwaardig lange geschiedenis. Het bedrijf bestaat inmiddels 88 jaar en de derde generatie staat aan het roer.

Vossole, Spitsbaard, Van Zuijlen, wie naar de achternamen van de drie generaties kijkt, denkt niet direct aan een familiebedrijf. Toch is het dat ten dele wel. “Meneer Vossole was de eerste eigenaar”, verhaalt Piet van Zuijlen een stukje geschiedenis. “Hij had geen kinderen en deed de zaak over aan een medewerker, de heer Spitsbaard die Vossole weer overdroeg aan zijn zoon John. Ik ben met John’s dochter Madeleine getrouwd en heb samen met haar de zaak 23 jaar geleden overgenomen. In die tijd werkten er ook ooms en tantes in de zaak.” Piet kwam uit de horeca waar hij werkte als kok. Madeleine én twee huidige medewerkers hebben trouwens ook een koksopleiding gevolgd.

Vier koks in één viswinkel. Dat lijkt een unicum, maar is vanuit de historie van Vossole wel begrijpelijk. “Toen dertig jaar geleden niemand het woord sushi kende, had mijn schoonvader het als één van de eersten al in de vitrine liggen. Hij raakte in gesprek met iemand die in Japan was geweest, zo is het begonnen. Hij was echt vooruitstrevend en maakte ook al heel lang gerechten als paëlla.” Piet van Zuijlen heeft hetzelfde vooruitstrevende karakter en steekt ook veel energie in kant-en-klare gerechten. “Mensen kiezen voor gemak. Quiches, visbami, vispizza’s natuurlijk, maar we proberen eigenlijk van alles. Een truffelpasta met zalm, Indische makreel met pepesan en moussaka van vis. We maken het eerst thuis en als het lekker is leggen we het in de vitrine. Gewoon proberen, loopt het dan loopt het.” 

Verse vis, haring, kibbeling en gebakken vis, het zijn allemaal hardlopers bij Vishandel Vossole, maar ze hebben nog een verkooptopper: fish & chips. “We hebben een terras met 60 stoelen en er staan ook nog bankjes in de directe omgeving. Dat zit met de lunch bijna altijd vol, vooral ouders met kinderen en mensen die in de buurt werken.” Om het publiek te blijven prikkelen zijn er regelmatig acties. “We doen veel met oesters en zetten soms een oestermannetje voor de deur om te laten proeven.” Oesters lijkt voor het hogere segment, maar Vossole bedient een heel brede klantengroep. “Sinds kort ook vluchtelingen uit Oekraïne die in Soesterberg worden opgevangen.”

De Zeister visspecialist werkt al meer dan 45 jaar samen met Smedes. Piet van Zuijlen: “Perfect bedrijf, ze zetten net als wij altijd nieuwe dingen in de markt, zijn ook vooruitstrevend. En ze zijn transparant en eerlijk. Door de stijgende olieprijzen bestelden wij een keer drie keer zoveel olie. Dan bellen ze gewoon en leggen uit dat ze de gebruikelijke hoeveelheid leveren om ook alle collega’s van olie te voorzien. Daar hebben ze gelijk in, zo blijven we allemaal werken.” 

1747