VismandGR

De Vismand | Balk

 

‘Geen kleurtjes maar zwart'

Begin 2021 maakte Pieter Post een carrièreswitch. Na een lange loopbaan in zowel de horeca (als kok) en bij een grote visspeciaalzaak, ging een lang gekoesterde ambitie in vervulling: een eigen zaak. In het Friese plaatsje Balk nam hij een viswinkel over die tijdens twee maanden verbouwen een complete restyle onderging. “Nieuw schilderwerk, nieuwe toonbank, nieuwe steamer”, vat Pieter het kort samen. De naam “De Vismand” werd in staal op historische gevel gemonteerd. “Zo heette het bedrijf van mijn overleden vader, hij had op Urk onder die naam een winkel in visserijartikelen.”

In februari – midden in coronatijd - opende de viswinkel en de loop zat er meteen stevig in. “Friezen zijn gek op vis en het dorpje Balk heeft een regiofunctie. In de zomer is het ook echt een toeristisch gebied. Er zit hier veel watersport en er zijn veel campings. De streek is geliefd bij Duitsers.” Wat ook meespeelt: de winkel van Pieter zit op ‘het smulpunt’ van Balk, een kruising met twee restaurants, een snackbar en De Vismand. “We bijten elkaar niet, maar versterken elkaar.” Naast verse vis heeft Pieter (hoe kan het ook anders bij een kok) veel kant-en-klaar gerechten in de vitrine. “Alles helemaal huisgemaakt, mensen proeven het verschil.”

Voor de inrichting van de vitrine nam Pieter contact op met Erik Verbeek van Smedes. “Dat is passen en meten en ik dacht: ik moet Erik hebben.” Pieter ging bij Smedes in Bunschoten op bezoek met een wensenlijstje, waarna hij samen met Erik de vitrine samenstelde. “Hij weet precies wat past, dat is zijn vakgebied. Als alles vervolgens binnenkomt is het toch spannend: zal het passen? Maar het paste precies en het resultaat is super strak. De hulp van Erik scheelde mij veel tijd, ik ben zeer tevreden.” 

Pieter koos voor zijn vitrine uitsluitend zwarte bakken en schalen. Een bewuste keuze: “Als ik een paëlla maak, geeft de kurkuma een gele, een doperwtje een groene en een paprika een rode kleur. In een gekleurde schaal valt die mooie kleuring wat weg, in een zwarte juist niet.”
 

Vitrineadvies
  • Workshop bij Smedes
  • Inrichting
  • Styling
  • Decoratie
  • Selectie materialen

Meer informatie over vitrine-inrichting?

1690