Assortiment

  • visbakolie

Minder olie verbruiken door slimmer te bakken?

Minder olie verbruiken door slimmer te bakken? Onderstaand treft u enkele tips om de levensduur van visbakolie te verlengen. Bent u reeds een ervaren visbakker? Dan past u zeer waarschijnlijk al veel van deze tips toe. Toch kan er nog een leermomentje voor uzelf tussen zitten en anders mogelijk voor een collega.

DOEN!


Frituur altijd met Smedes olie

 


Let constant op de thermometer

 


Laat de (DV) vis voldoende uitlekken, vocht / ijs maakt olie sneller kapot
 


Bak op de juiste temperatuur

 


Verlaag de temperatuur als u de olie niet gebruikt

 


Gebruik deksel als u niet bakt (<90ºC). Zorg dat de hitte / warmte wel weg kan
 


Vul regelmatig wat olie bij, dat houdt de temperatuur van olie beter vast

 


Zeef drijvend kruim / paneer na elke bakbeurt uit de olie, aan het einde van de dag onder in de pan
 

 
Tap olie af einde dag, laat nacht staan en giet de volgende dag de bovenlaag terug in de pan


Maak bakpan regelmatig schoon. Advies: elk verversmoment

 


Eerst afkoelen, dan reinigen
Tip: maak schoon met warme olie
 

   

NIET DOEN!

Kruid en zout de vis na het bakken, niet ervoor

 

138

Gebruik geen verschillende oliën door elkaar

 


Roer niet teveel met de spatel


 

Voorkom altijd oververhitting van de olie. Boven de 190º verbrandt olie sneller. In dit geval eerder de olie verversen.
 

 

 

DPTG: meten = zeker weten dat u goed zit

In olie kan door ver­branding DPTG (een kankerverwekkende stof ) ontstaan. Dit komt vooral door een te hoge temperatuur van de olie. Of uw olie nog voldoet aan de eisen kunt u meten met de Ebro FOM 320. De wettelijke norm voor DPTG-stoffen is 16%. Ook het zogenaamde polair materiaal (PM) kunt u gebruiken als beoordelingscriterium. Deze PM-waarde wordt gemeten met de Ebro FOM 320.
Bij PM 24% moet u de olie vervangen. Dat is net iets veiliger dan de wettelijke norm in NL en BE die een PM van 25% (= 16% DPTG’S) voorschrijft.

Hoe herken je of de olie af is?

Dit zijn belangrijke punten:

  • Donkere kleur
  • Olie wordt stroperig
  • Schuimbellen langs de wand
  • Sterke geur of smaak, olie walmt
  • Vis die vet is na het bakken
     
Video

17 SCHOLROLLADE

nl
531