Spotlight op: Trends voor het kerstdiner

De eindejaarsomzet is voor visspecialisten een spreekwoordelijke ‘kers op de taart’. Het is daarbij wel belangrijk om met het assortiment aan te sluiten op de wensen van consumenten. Wat die wensen zijn in 2024? Smedes zet een aantal trends op een rij. 

Amuses: vis in de hoofdrol
Een mini poke bowl met tonijn, zalm met avocado in een cocktailglas; vis speelt graag de hoofdrol in amuses, en terecht. Vis heeft smaak, is licht en laat zich makkelijk bereiden. Door de prachtige kleur van zalm en tonijn ziet het er ook nog eens schitterend uit.

Vooraf: garnalencocktail
Veel consumenten kiezen voor de garnalencocktail als voorgerecht. Die ziet er chic uit, kan eigenlijk niet mislukken en vraagt weinig bereidingstijd. Perfect voor de consument met weinig tijd. Door de klassieke cocktailsaus te vervangen door een wat meer exotische variant, is er een eigen twist aan te geven.

Of toch de zalmcarpaccio?
Restaurants die de carpaccio van de kaart halen (of vervangen door de bietenvariant) krijgen daar vaak opmerkingen over. Consumenten zijn nu eenmaal dol op dit voorgerecht. Als visspecialist kunt u de zalmcarpaccio in de kerstbestellijst opnemen. De bestellingen die u ontvangt zijn trouwens een goede graadmeter voor de populairste kerstgerechten.

Gourmetten met een upgrade
Gourmetten is in veel families dé invulling van het kerstdiner. De biefstukjes, varkenshaasjes en mini slavinken worden steeds vaker aangevuld met vis en vegetarische ingrediënten. TV-kok Danny Jansen pakt uit met vis en zet kreeft met bearnaisesaus op tafel. Zalm wordt ook steeds populairder in de gourmetpannetjes.

TIP: bied een Gourmet Vis uitbreiding voor klanten die naast vlees ook vis willen eten. Stukjes zalm, tonijn, gemarineerde gamba’s en kabeljauw zijn hiervoor heel geschikt. Neem bijvoorbeeld de Smedes Babushka bakjes voor de verpakking van uw uitbreiding.

Rollade maar dan lichter
Nog een klassieker: de rollade. Smedes heeft tien jaar geleden zijn eigen versie gemaakt met zalm en bistrosaus Salsa Di Nocci. Bij heel veel fishprofs is dit inmiddels een vast onderdeel in het kerstassortiment. En terecht: deze rollade is voor de consument makkelijk te bereiden en geeft de kersttafel een vleugje nostalgie.

Makkelijk kant-en-klaar
Gemak blijft voor veel consumenten – in combinatie met een luxe uitstraling – een belangrijk element. Met een assortiment kant-en-klare gerechten speelt u daarop in. Een tip is de Zalm Wellington (zie www.margemaker.nl). Een luxe kerstuitstraling, maar de bereiding voor de consument is ‘peanuts’: bestrijken met losgeklopt ei en 25 minuten afbakken 190 graden.

Closeup di nocci zalmrollade2.jpg

1914