Iedere visspecialist heeft ze wel staan: marinades, smaakmakers die allerlei visgerechten een heerlijke twist geven. Ze hebben een hartige, kruidige of zoetige touch en zijn te verwerken in en op allerlei gerechten. Over marinades is echter meer te zeggen dan de smaak alleen! Zes punten:
1. Smaak
Marinades gebruik je om vis of andere ingrediënten zoals groenten, pasta en aardappelspecialiteiten extra smaak te geven. Die smaak is vaak ontleend aan een streek- of landenkeuken, maar ook aan specifieke ingrediënten of toepassingen. Smedes heeft meer dan 70 varianten in haar assortiment: van Italiaanse tot Provencaalse, van Dijon-mosterd tot gambamarinade. Naast onze populaire Smedes-marinades hebben we ook varianten van Epos, Degens, Jermayo, Bresc, Knorr, Wijko, Raps en Verstegen.
2. Kleur
Iedere marinade heeft een eigen kleur en dat is bij vis belangrijk. Veel vissoorten zijn van nature wit en dan geeft marinade niet alleen smaak maar ook kleur, tekening en glans. Rood, groen, bruin, geel en oranje zijn de meest gebruikte kleuren en dat is logisch. Die hebben namelijk een natuurlijke uitstraling.
3. Oliebasis of waterbasis?
De meeste marinades in het Smedes-assortiment zijn op oliebasis, maar er zijn ook varianten op waterbasis. Het verschil tussen die beide? Marinades op waterbasis dringen dieper in een gerecht door en bevatten minder vet. Ideaal om wel smaak te geven zonder een gerecht zwaarder te maken. Olie is erg geschikt om de smaak gelijkmatig te verdelen over het gerecht. Het vormt ook een beschermend laagje waardoor (bijvoorbeeld) vis in een ovengerecht minder uitdroogt.
4. Karamelisatie en korstvorming
Ingrediënten zoals suiker of honing in de marinade kunnen bijdragen aan een mooie karamelisatie en korstvorming tijdens het bakken, grillen of opwarmen in de oven. Dat geeft wat extra uitstraling en smaak als je klant het gerecht thuis bereidt.
5. Lang houdbaar
Een klein beetje marinade geeft al een lekker en mooi effect. De meeste varianten zijn in 1 of 2,5 liter verpakt, best veel dus. Gelukkig blijven ze in de koeling 9 tot 12 maanden houdbaar.
6. Smedes kiest voor Puur
Zeven van de acht Smedes marinades hebben het kenmerk ‘Puur’: alle veertien verplichte allergenen zijn uit deze marinades gehaald. De Smedes-marinades zijn speciaal ontwikkeld voor vis en dat zie je bijvoorbeeld aan de transparantie en de fijne tekening. Die geven vis een prachtige finishing touch, maar je blijft wel de vis zien. Precies wat je wilt!