Veertig jaar geleden besloot het toenmalige chipsmerk Smiths (het huidige Lay’s) om zijn product Crispy Chips te noemen. Deze actie werd ondersteund met een commercial. Acteur Peter Lusse vertelde de ‘eigenheimers van Smiths’ dat je het productvoordeel krokant niet kon laten proeven, maar wél kon laten horen. Bij zijn eerste hap was het chipsgekraak zo sterk, dat het beeldscherm barstte. “Ze smaken zoals ze kraken,” zei Lusse erbij.
Het chipsmerk speelde met de campagne in op de voorliefde van consumenten voor krokant. Die voorkeur voor krokante gerechten kennen we niet alleen uit ervaring, maar ook wetenschappelijk onderzoek bevestigt dit. Waarom houden we zo van krokant?
Vijf redenen:
Krokantheid hoor én voel je
Bij het kauwen op iets krokants proef je niet alleen de smaak, je hoort ook het kraken en voelt met je tastzin de structuur. Het geluid dat we horen, versterkt onze smaakbeleving. In een experiment kregen mensen chips, terwijl het geluid werd gedempt met een zachte toon via koptelefoons. De chips smaakten plots ‘minder vers’, hoewel het exact dezelfde chips waren!
Krokant = vers
Wij mensen hebben van nature een voorkeur voor verse producten (denk aan versgebakken brood). Krokantheid is een teken van versheid, terwijl we slap voedsel als minder aantrekkelijk ervaren.
Contrast zacht–krokant
Ons brein houdt van contrast: zacht van binnen, krokant van buiten (denk aan kibbeling) zorgt voor meer beleving en maakt eten spannender. Chefs in restaurants verwerken daarom in bijna ieder gerecht een zogenaamd
‘krokantje’.
Historische verklaring
Onze verre voorouders associeerden knapperige geluiden met vers fruit, noten of zaden. In de duizenden jaren zonder HACCP en andere regels voor hygiëne en voedselveiligheid was knapperigheid een teken van veilig voedsel. Oud of bedorven voedsel is vaak zacht.
Dopamine-afgifte
Veel moderne voedingsmiddelen en ingrediënten zijn ontwikkeld om optimaal krokant te zijn, en dat is niet voor niets. Krokantheid versterkt de afgifte van dopamine — een stofje in je hersenen dat helpt om je goed te voelen. Je kunt het zien als een soort beloningsstof.
Smedes en krokant
Tien jaar geleden introduceerde Smedes, naast andere visbakmelen, de extra crunchy-variant Visbakmeel Krokant. Deze is inmiddels niet meer weg te denken uit ons assortiment. Ook Wilba heeft een extra krokante versie: Wilba Visbakmeel Crunch. Andere krokantmakers zijn Smedes Vispaneer Wit, Verstegen Crispy Breading en Yama Panko. Met die laatste hebben we een bijzonder haringrecept ontwikkeld.