Smedes Batter for chefs

Spotlight op decoreren

Vis verkopen door ogen te verleiden

‘Het oog wil ook wat’ is een bekende uitdrukking en die geldt zeker ook voor de visspecialist. Die weet als geen ander dat een mooie, kleurrijke en overzichtelijke vitrine klanten verleidt tot (extra) aankopen. Ook losse visspecialiteiten, zoals maaltijden, kunnen extra aantrekkelijk worden door ze te decoreren. Een paar praktische tips.

Werk met kleurcontrast

Vis heeft vaak lichte kleuren, dus combineer je producten met frisse tinten. Gebruik groene kruiden (dille, bieslook, peterselie) en een schijfje citroen, limoen of grapefruit om een gerecht een kleuraccent te geven. Radijs en tomaatjes geven hetzelfde effect.

Ook de Smedes-marinades kunnen bijvoorbeeld witvis extra uitstraling geven. Onze marinades geven niet alleen een heerlijke smaak, ze zorgen ook voor een mooie tekening op de vis. Gebruik een kwastje voor een mooie veeg op je vis! Ook kruidenolie is erg geschikt voor dit doel.

Presenteer je saus stijlvol

Veel gerechten verrijk je met een bijpassende saus. Een portie kibbeling verpak je waarschijnlijk in een snackbakje, maar bij hapjesschotels en maaltijden verdient de saus een mooie plek. Lever die dus in een bakje of cupje erbij, zodat er geen losse lagen op je gerecht of schotel liggen.

Breng je saus aan op het product zelf, bijvoorbeeld op een saladeschotel? Gebruik een lepel of knijpfles voor cirkels of strepen. Stipjes maak je ook met een knijpfles of pipet. Let wel: gebruik saus niet te overdadig, maar zorg dat de textuur van je vis zichtbaar blijft.

Een makkelijke oplossing

De makkelijkste oplossing om je gerecht een mooi decor te geven: gebruik een decoratiemix, bijvoorbeeld die van Verstegen. Die geeft met stukjes paprika, bleekselderij, peterselie en bieslook een mooie contrasterende garnering. Strooi wel subtiel en niet overal; het gaat om het accent.

Accentueer de versheid

Decoratie is ook een middel om de versheid van je product te communiceren. We noemden al het klassieke schijfje citroen, maar je kunt ook partjes of citroenzeste gebruiken. Een ander product dat versheid uitstraalt is komkommer; daarvan kun je golvende linten gebruiken.

Spelen met lagen

Een plat gerecht is minder spannend dan een variant met verschillende lagen en hoogtes. Een makkelijke truc is om met drie hoogtes te werken: basis, halfhoog en hoog. In de basislaag liggen ingrediënten als sla, pasta, salade, rijst, bami, nasi of mihoen. Halfhoog liggen producten met structuur, bijvoorbeeld groenten. Het hoogtepunt (en voor je klanten de belangrijkste reden om te kopen) is jouw verse vis of visgerecht. Dat decoreer je met een finishing touch zoals verse kruiden, stipjes of streepjes saus, of decoratiemix.

Nog een tip: houd het midden van het gerecht hoger en laat de randen iets lager. Dit oogt supervers en vult de verpakking mooi op.

Het grote plaatje

Een mooi gedecoreerd visgerecht is onderdeel van het grotere plaatje: de vitrine. Smedes heeft alle creatieve bouwstenen om die vitrine overzichtelijk en aantrekkelijk in te vullen. Welke ruimte je ook wilt benutten, wij hebben presentaties in alle soorten, maten en vormen. Wil je daar eens over praten? Onze culinair adviseurs Erik en Wim komen graag naar je winkel of verkoopwagen voor advies op maat.

SmedesLoadedkibbeling.jpg

1914