Spotlight op: de Indische keuken

IndischeBasis.png

De Indonesische archipel met zijn ontelbare eilanden heeft een rijke keukencultuur. Al in de 17e eeuw maakten Nederlanders via de VOC kennis met alle smaken, kleuren en ingrediënten. Als na 1949 veel Nederlanders uit ‘de gordel van smaragd terugkeren, nemen zij hun culinaire voorkeuren mee. In de jaren ‘50 en ‘60 van de vorige eeuw openen zij Indische restaurants en maken nasi goreng en bami goreng ongekend populair. In alle lagen van de bevolking. Met name bij de brede middenklasse staat Indisch eten regelmatig op het menu.

De Indische keuken is een voorloper die het pad effent voor de wereldkeuken in Nederlandse huishoudens. De Italiaanse en Spaanse (paella!) gerechten volgen een decennium later, en inmiddels zijn er uit tientallen internationale keukens populaire gerechten geïntroduceerd.

Snel bereiden
De Indische keuken blijft bij alle andere trends ongekend populair, en dat is niet verwonderlijk. De smaken zijn rijk en gevarieerd, en de ingrediënten (groenten, vis) vertrouwd. In vergelijking met andere Aziatische keukens is de Indische relatief mild van smaak. Ook een voordeel: Indische gerechten zijn vaak snel en makkelijk te bereiden.

Visbeurs
Visspecialisten die kant-en-klaar maaltijden in hun assortiment hebben, ruimen ook graag een plekje in voor de Indische keuken. Visbami en visnasi hebben immers een trouwe schare fans. Feit is wel dat het voorbereiden van deze maaltijden enige tijd kost, maar daarvoor heeft Smedes een oplossing gezocht en gevonden. Op de Visbeurs in Bunschoten-Spakenburg hebben we een koelverse basis voor bami, nasi en paella geïntroduceerd.

Aziatische familie
Als groothandel die alles voor fishprofs levert, zochten we al enkele jaren naar kant-en-klare nasi, bami en paella. Die zoektocht verliep moeizaam: er waren voldoende leveranciers, maar wij zochten een kwaliteit en smaak die echt oosters was (en in het geval van de paella: echt Spaans). Uiteindelijk vonden we die onderscheidende kwaliteit bij een Brabants bedrijf van een Aziatische familie.

Rijke, volle smaak
Dit bedrijf is geen ‘fabriek’ maar een producent van authentieke, traditionele en duurzaam bereide Oosterse maaltijden. Verse ingrediënten zijn de basis, en al hun Indische gerechten worden vers gewokt. Met name de oorspronkelijke bereidingswijze geeft net die extra rijke, volle smaak.

Veelzijdige toepassing
Smedes heeft nu drie producten in haar assortiment:

  • Basis voor bami 2 kg koelvers
  • Basis voor nasi 2 kg koelvers
  • Basis voor paella 2 kg koelvers

Alle drie zijn basisproducten die in een handomdraai een eigen smaak, kleur en invulling kunnen krijgen. Ze zijn ook zeer geschikt voor veelzijdige toepassing, in snacks (visloempia), maaltijdgerechten (visbami, visnasi) of bij buffetten en andere cateringopdrachten.

Tijdwinst en scherpe prijs
Omdat deze basisproducten klaar zijn voor gebruik, leveren ze de visspecialist iets kostbaars op: tijdwinst. Daarbij is ook de prijsstelling scherp, zeker nu er speciale introductieprijzen zijn!

1914