In 1971 opende McDonald’s zijn eerste Europese vestiging in Nederland, in Zaandam om precies te zijn. Waarom ons land? Vooral omdat Nederlanders nieuwsgierig zijn en openstaan voor nieuwe foodtrends. Al sinds de Gouden Eeuw wordt onze keuken, door de internationale handel, beïnvloed door andere culinaire tradities. En dat is in onze tijd sterker dan ooit.
De Indische, Thaise en Chinese gerechten zijn al geruime tijd populair, en daar zijn Japan en nu ook Korea aan toegevoegd. De Nederlandse Top-5 van Aziatische keukens qua populariteit is:
- Chinese keuken
- Indische keuken
- Japanse keuken
- Thaise keuken
- Koreaanse keuken
Aanpassen aan consument
Een visspecialist die met gerechten uit deze keukens aan de slag wil, doet er goed aan de recepten aan te passen aan de Nederlandse smaakvoorkeuren. In de regel betekent dit minder pittige smaken. Ingewikkeld is dit niet, want veel ingrediënten zijn al geschikt voor de Nederlandse markt. Neem bijvoorbeeld sojasaus en bulgogisaus. De producten die Smedes in haar assortiment heeft, vallen gegarandeerd in de smaak bij Nederlandse consumenten.
Aziatische twist
Een interessante ontwikkeling is de Aziatische twist die chefs geven aan oer-Hollandse gerechten. Denk aan sushi-bitterballen met zalm en sojadip, hutspot met miso en gember (Japans), en matcha-poffertjes met Japanse groene thee-poeder. Zelfs de populaire kapsalon heeft inmiddels een Aziatische variant, met kimchi en sriracha, die bij veel Thuisbezorgd-adressen op de kaart staat.
Andere kibbeling
Veel Aziatische sauzen, dressings en kruiden zijn bij uitstek geschikt om Nederlandse gerechten een Aziatische touch te geven. De culinaire adviseurs van Smedes, beiden afkomstig uit de restaurantwereld, hebben onlangs de klassieke kibbeling een Oosterse metamorfose gegeven. Dit resulteerde in drie bijzondere gerechten:
Kibbeling Shanghai
Blancheer Chinese wokgroenten en meng deze met Marifix Shanghai van Raps. Leg de kibbeling bovenop de saus met groenten en klaar is deze ‘loaded fish’.
Kibbeling Kyoto
Doe krokant gebakken kibbeling in een bakje en trek er dunne streepjes Japanse mayonaise overheen. Vervolgens decoreer je het gerecht met sesame soy dressing en strooi je er (royaal!) furikake-kruiden over.
Kibbeling Seoul
Voor deze Koreaanse variant doe je de krokante kibbeling in een houten ring. Trek er dunne streepjes Japanse mayonaise overheen en voeg een paar dotjes kimchisaus toe. Verdeel tenslotte fijngesneden zilveruitjes erover.
Deze kibbeling sluit perfect aan bij de snelle opmars van de Koreaanse keuken in Nederland. Het toverwoord in deze Oosterse keuken is kimchi: een traditioneel Koreaans gefermenteerd gerecht, meestal gemaakt van kool en radijs, gecombineerd met specerijen zoals knoflook, gember, chilipepers en vissaus. Kimchi staat bekend om zijn pittige, zure en hartige smaak en is zeer geschikt als bijgerecht of smaakmaker.
Culinair advies?
Voor visspecialisten die meer uit hun recepten willen halen, heeft Smedes twee culinaire adviseurs. Heb je een vraag of wil je advies? Mail gerust naar:
Erik Verbeek – erik@smedesfood.nl
Wim van de Kamp – wim@smedesfood.nl