Spotlight op: 7 foodtrends voor 2024

1. Food for the mood

Veel mensen zijn druk en proberen hun stress te verminderen. Ook door zichzelf af en toe te belonen of verwennen, dat is goed voor het mentale welzijn. Een latte machiato mag dan best € 5,95 kosten. Vispecialisten kunnen inspelen op deze ‘mood food’ met luxere snacks en belegde broodjes. In onze Margemaker staan voldoende ideeën voor uw snacksegment.

2. Eten van dichtbij

Consumenten zijn zich meer bewust van de transportkilometers die ingrediënten soms maken. Biefstuk uit Argentinië vliegt meer dan 11.000 kilometer voor het op een Nederlands bord ligt. Lokale producten krijgen daarom een extra streepje voor. Zoals Nederlandse vissoorten en die zijn er genoeg! Uw assortiment aanpassen aan het seizoen? Ook een goed idee.

3. Liever duurzaam

De inperking van het gebruik van kunststof snackverpakkingen is van de baan, maar daarmee de alertheid van uw klanten niet. Ieder jaar neemt het percentage consumenten met een voorkeur voor duurzame verpakkingen toe. Met onder meer kraft- en rietsuikerverpakkingen van Smedes speelt u daarop in.

4. Plantaardig eten

De populariteit van plantaardig eten neemt toe. Dat lijkt minder positief voor visspecialisten, maar is het wel. Zij kunnen in hun kant-en-klaar maaltijden eenvoudig spelen met de verhouding tussen vis, groenten en bijvoorbeeld rijst, pasta of aardappel. In vrijwel alle Smedes-receptideeën is verse groente een belangrijk onderdeel.

5. Lekker makkelijk

‘Gemak’ is al tien jaar een trend en die blijft in 2024 meer dan actueel. De reden? De drukte in huishoudens met kinderen enerzijds en de gewenning aan luxe en comfort bij singles en senioren. Kant-en-klaar gerechten verdienen dus een plaats in uw vitrine, ook als u die nu nog weinig heeft. Staat dit segment bij u nog in de kinderschoenen? Met recepten of een workshop in onze kookstudio helpen we u op gang óf een stap verder.


6. Upcycling van voedsel

Het gebruik van bijproducten en restjes om nieuwe voedselproducten te maken - zoals het benutten van voedselafval voor gerechten of ingrediënten - zal groeien. Veel visspecialisten zijn hier al meesters in: zij verwerken vanouds al restantjes vis in andere gerechten.

7. Wereldsmaken

Exotische en authentieke keukens komen meer in beeld. Internationaal is er veel aandacht voor de Aziatische keukens, bijvoorbeeld de Zuid-Koreaanse. In onze receptendatabase Margemaker staan diverse voorbeelden van gerechten met noedels. Dat Aziatisch eten populair is, is heel verklaarbaar. Het is makkelijk te bereiden en bevat – naast vis – ook veel groenten.

Meer inspiratie nodig? neem contact op met Erik Verbeek van Smedes via erik@smedesfood.nl.
 

1914