Uitleg nieuwe etiketteringwetgeving

Welke nieuwe eisen gelden vanaf 13 december 2014?

Vanaf 13 december 2014 bent u als visspecialist verplicht om voorverpakte producten te etiketteren volgens de nieuwe etiketteringverordening. De belangrijkste verandering daarbij is dat bij alle soorten voorverpakte vis de herkomst vermeld moet worden. Daarnaast moet bij producten die ingevroren zijn geweest de term ‘ontdooid’ vermeld worden. Voor niet-voorverpakte producten geldt als aanvullende eis dat de allergeneninformatie beschikbaar moet zijn.

Voorverpakte producten (producten die langer dan 24 uur geleden zijn verpakt, in dichte verpakking waarin het door de consument wordt gekocht) moeten worden voorzien van een etiket met uitgebreide informatie. (Voorbeelden zijn: voorverpakte vis, bekers soep, verpakte bakjes salades, sauzen, maaltijden, diepvriesproducten etc.).

Informatie die altijd noodzakelijk is op een etiket

  • De naam van het product
  • De netto hoeveelheid
  • De minimale houdbaarheidsdatum of uiterste consumptiedatum
  • Ingrediënten
  • Naam, adres en vestigingsplaats verkoper
  • Allergenen (specificaties beschikbaar via www.smedesfinefood.nl - assortiment)

De belangrijkste wijzigingen op een rij

  • De grootte van de letters op de verpakking of het etiket wordt voorgeschreven (minimaal 1,2 mm hoog)
  • Allergenen in de ingrediëntenlijst moeten opvallend worden vermeld (bijv. dikgedrukt maken)
  • Gegevens van de producent, verpakker of verkoper moeten van de in de EU gevestigde exploitant zijn
  • Vangstgebied (wild) of land van herkomst (kweek) van de vis moet zijn vermeld
  • De datum van invriezen moet zijn vermeld
  • De term ‘ontdooid’ moet zijn vermeld als de vis ingevroren is geweest
  • De term ‘samengesteld uit stukjes vlees/vis’ moet zijn vermeld als de indruk wordt gewekt dat het levensmiddel uit 1 stuk bestaat.

Wilt u meer weten over het vinden en vermelden van allergenen? Klik dan hier

919