De Allergenenwet in het kort

Vanaf 13 december 2014 gaat in Nederland een Europese wetgeving over allergenendeclaratie in werking. De vishandelaren moeten ten aanzien van onverpakte producten informatie geven aan hun gasten over de mogelijke aanwezigheid van veertien in de wet genoemde allergenen.

De informatie over deze veertien allergenen in onverpakte producten mag schriftelijk, mondeling of elektronisch aan de klant worden verstrekt. Viswinkels en ambulante visspecialisten mogen zelf weten hoe ze dat doen. Voorwaarde is wel dat deze informatie schriftelijk of elektronisch in het bedrijf aanwezig is voor het personeel en de controlerende instantie, de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit.

Mondeling
Kiest u voor mondelinge info: dan kunt u bijvoorbeeld in uw zaak duidelijk zichtbaar melden dat de klant voor allergeneninformatie zich kan wenden tot het personeel. Voeg in zaak ergens een tekst toe als 'Heeft u een allergie? Meld het ons! of 'Voor allergeneninformatie kunt u zich wenden tot het personeel'.

Schriftelijk of elektronisch
Wie kiest voor schriftelijk of elektronische informatieverstrekking over allergenen, moet dit duidelijk zichtbaar op alle plekken waar u voedsel aan klanten verkoopt communiceren. Bijvoorbeeld een tv-scherm bij de verkoopbalie of bord aan de muur in de winkel of verkoopwagen. Daarop kunt u bijvoorbeeld aangeven:  'allergeneninformatie elektronisch beschikbaar via onze website' of 'allergeneninformatie beschikbaar in onze assortimentmap'.

Veertien allergenen
Het gaat in de wetgeving om de volgende veertien allergenen: glutenbevattende granen (zoals tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut), ei, vis, pinda , noten, (zoals amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten ), soja, melk ( inclusief lactose), schaaldieren, weekdieren, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet en lupine.

Controle
Op dit moment is nog niet duidelijk hoe de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaat controleren.

Bronnen: Allergenen Consultancy

919