Foodnote.png

Slecht nieuws gesprek


“Is de kibbeling alweer duurder!?”. De meeste visspecialisten hebben door de hogere tarieven voor onder meer vis, olie en verpakkingen hun prijzen moeten aanpassen. En dat roept vragen op bij een deel van de klanten. Hoe kun je deze zo goed mogelijk beantwoorden.

Formuleer het antwoord | Is uw kibbeling (bijvoorbeeld) 9% duurder geworden en komt dit door de pijsstijging van ­visbakolie van 35% en verpakkingen van 25%. Dan is dit de basis van uw antwoord. Noem ook gerust de percentages, die hebben echt toegevoegde waarde.

Vertel één verhaal | Uw antwoord wint aan kracht als het steeds hetzelfde is. Alle klanten horen hetzelfde verhaal, dat wekt vertrouwen (en terecht, het is uw eerlijke verhaal).

Vertel allemaal hetzelfde verhaal | Niet alleen u maar ook uw medewerkers krijgen deze vragen. Neem even vijf minuten de tijd om het antwoord met ze door te nemen en dring erop aan dat iedereen hetzelfde vertelt.

Vraag begrip | De prijsstijgingen voor onder meer olie en verpakkingen hebben een duidelijke oorzaak waar u (en wij van Smedes) geen invloed op hebben. Wij zijn als sector ‘Klein Duimpje’ in de wereldmarkt voor grondstoffen. Daarvoor mag u gerust wat begrip vragen van uw klanten. 

“Wij vinden het vervelend voor u en voor onszelf. Maar tegen dit geweld op de wereldmarkt kunnen we echt niet op. En we willen geen concessies doen aan de kwaliteit van onze specialiteiten door 
goedkopere producten te gebruiken.”

1543