Wie het meemaakte is het vast niet vergeten: op 4 november 1973 was er de eerste autoloze zondag. Verhoogde prijzen voor aardolie dwongen de regering om ingrijpende, brandstofbesparende maatregelen te nemen. Voor fietsers en rolschaatsers was het een feestje, zij namen die zondag de (snel)wegen in bezit. Anno 2021 zijn er ook hoge olieprijzen en dan hebben we het ook over olie om te bakken en frituren. Nu is voor u als visspecialist een visbakloze dag geen optie om olie te besparen.
Gelukkig zijn er wel enkele andere mogelijkheden om minder olie te verbruiken. Wellicht kent u ze al, maar we noemen de tien belangrijkste toch nog even.
1. Bak op de juiste temperatuur (max. 180 °C) en houdt deze constant. Boven de 190 °C verbrandt de olie sneller.
2. Laat vis goed uitlekken, water en ijs maken de olie sneller kapot.
3. Verlaag de temperatuur als u de olie niet gebruikt.
4. Gebruik het deksel als u niet bakt.
5. ul regelmatig wat olie bij, zo houdt u de temperatuur van de olie beter vast.
6. Zeef kruim en paneer na iedere bakbeurt uit de pan en doe dit aan het einde van de dag ook onderin de pan.
7. Maak de bakpan grondig schoon bij het verversmoment.
8. Kruid / zout uw vis na het bakken, niet ervoor.
9. Roer niet teveel met de spatel.
10. Gebruik geen verschillende oliën door elkaar.
Hoe herkent u dat de olie af is? De olie krijgt een donkere kleur en wordt stroperiger. Er komen schuimbellen langs de wand, de olie walmt en de geur en smaak wordt sterker. Vis is na het bakken ook vetter.