Foodnote.png

Antwoord op GMO vraag


Visspecialisten zijn grootverbruikers als het om olie gaat. Geen wonder dat hun bakolie wordt verkocht in blikken van 20 of soms 25 liter. Een letterlijk ‘gewichtige’ verpakking die enige spierkracht kost bij het vullen van de bakpan. Gelukkig is er nu een extra alternatief want Smedes introduceert Smedes Culipure Visbakolie in een 15 liter can in box. 

Deze visbakolie heeft dezelfde fijne eigenschappen als de ­vertrouwde Smedes Visbakolie: speciaal voor het bakken van vis, geurloos, spettert niet en met een hoge hittebestendigheid. Maar er is ook een verschil: de Culipure olie is GMO-vrij.

De letters GMO staan voor ‘genetically modified organism’, genetisch gemanipuleerd organisme. Dat klinkt eng maar is in de meeste gevallen minder spannend dan het lijkt. Net als bij traditionele plantenveredeling zoeken kwekers en telers naar producten met zoveel mogelijk goede eigenschappen. Bij genetische ­manipulatie wordt het DNA van een gewas kunstmatig aan­gepast. Een aardappelplant is door aanpassing beter bestand tegen een ziekte, waardoor er minder bestrijdings­middelen nodig zijn.

Dus niks aan de hand? Nou, er wordt volop gediscussieerd in wetenschap, politiek en natuurlijk op internetfora. Hebben aanpassingen op lange termijn geen negatieve gevolgen voor de natuur? Biotech bedrijven moeten inmiddels voldoen aan strenge regels. Voor u als visspecialist telt ook de mening van uw klanten en die zijn zich steeds meer bewust van voedsel en voedselproductie. Bedrijven kiezen daarom bewust voor GMO-vrije grondstoffen om vervolgens ‘GMO-vrij’ op de verpakking te zetten. Wij doen dat met onze Smedes Culipure Visbakolie niet, maar als u deze olie gebruikt en een klant vraagt er naar? Dan heeft u het antwoord klaar: onze olie is GMO-vrij.

1543