In 2018 neemt Arne Huijgen een standplaats over in de Utrechtse wijk ‘Oog in Al’, twee jaar later investeert hij in een nieuwe verkoopwagen. Drie dagen per week staat hij in de Domstad, op donderdag in Sassenheim en zaterdag een halve dag in Zwartebroek. Zijn droom komt daarmee uit, maar die kan binnenkort in duigen vallen nu de gemeente Utrecht standplaatsen gaat verloten. “Dan is het einde verhaal en ga ik kopje onder”, luidt de sombere conclusie van Arne Huijgen.
Het verhaal van Huijgen is er één in een reeks van 86 want zoveel ondernemers dreigen hun vergunning in Utrecht te verliezen. Onder hen bedrijven die al tientallen jaren op hun stek staan en bijdragen aan het erfgoed van de stad. Gezamenlijk strijden de 86 voor hun plek en zijn een petitie gestart. Huijgen: “We krijgen veel steun van klanten, die vinden het ronduit belachelijk.” Tijdens een recent gehouden informatieavond houdt de gemeente echter voet bij stuk, de standplaatsen gaan de verloting in. “Juristen hebben nog hoop op een verlenging van de vergunning, maar ik zie dat niet snel gebeuren. Als Utrecht dit wint heeft het ook gevolgen voor anderen, dan gaan meer gemeenten dit doen.”
Altijd blijven lachen
Voor Huijgen zijn de privé-consequenties groot. Hij is anderhalf jaar geleden getrouwd en zijn vrouw is hoogzwanger. “Ja, het beheerst je leven, je hebt het er veel over. Boven de roze wolk hangt een donkere wolk. Tegelijk zeggen we tegen elkaar: altijd blijven lachen, zeker naar de klanten toe.” Die klanten zijn in het geval van Arne Huijgen nogal gevarieerd. “Oog in Al is een dorp in de stad, we krijgen hier studenten voor gebakken vis, jonge gezinnen voor verse vis om zelf te koken. We hebben echt van alles wat.” Dat geldt ook voor het assortiment dat naast haring, kibbeling en verse vis ook wraps, roerbak en ovenschotels omvat.
SV Spakenburg
Arne Huijgen is Spakenburger en heeft in voetbaltermen een blauw hart, SV Spakenburg is zijn club. Dat gaf enige tijd geleden veel plezier omdat de club in het KNVB-bekertoernooi FC Utrecht versloeg. Huijgen was samen met zijn vrouw en ondernemers uit Oog in Al in het stadion. “De weken ervoor hadden we de verkoopwagen al in blauw-wit gehuld. Daar werd door klanten leuk op gereageerd. Dat was na de wedstrijd ook zo, op een enkele supporter uit de harde kern van Utrecht na. ‘Jij durft’, zei er een tegen ons, maar hij feliciteerde ons toch.”
Huijgen werkt volop samen met Smedes en tot volle tevredenheid. “Ik doe veel te veel bij ze”, lacht hij. “Visbakolie, meel, kruiden, sauzen”, somt Arne zijn meest gebruikte producten op. “De vitrineschalen komen ook bij Smedes vandaan en voor de ovenschotels gebruiken we Peka aardappelen.” Hoelang hij nog klant kan blijven is onzeker. “In ben opgeleid in bedrijfsadministratie, misschien word ik wel boekhouder”, zegt hij met spijt in zijn stem. Want omscholen is wel een optie, maar niet zijn droom. Die leeft hij nu als fishprof in Utrecht.