Fishprof in Ugchelen: Saar Vetter

Van afwashulp tot ondernemer in zes jaar

Vijftien jaar is de Apeldoornse Saar Vetter als ze begint als afwashulp bij een plaatselijke viswinkel. Tussen 16.00 en 19.00 is ze achter de schermen aan de slag, maar haar werkgever ziet al snel andere talenten bij zijn jonge medewerker. “Jij moet in de verkoop”, vertelt Saar over het advies dat ze van hem krijgt, “Dus ik werd voor de leeuwen gegooid in de winkel. Ik had niet zoveel met vis maar begon het al snel héél leuk te vinden. School was niet mijn ding, ik werk liever met mijn handen.”

Het bedrijf van haar werkgever telt drie winkels. Als hij besluit te stoppen, neemt een collega van Saar twee van de drie zaken over. De derde winkel, in het dorpje Ugchelen net buiten Apeldoorn, is nog niet eens geopend. “Die stond al enkele jaren leeg sinds de laatste visboer zijn winkel sloot, Doe mij die maar heb ik tegen mijn baas gezegd”, aldus Saar die met 21 jaar een jonge ondernemer is. “Ik heb niets te verliezen.”

Enthousiasme
Zo begint een nieuw avontuur in Saars leven: haar eigen visspeciaalzaak ’t Vishuus. Vanaf het begin is haar directe omgeving alleen maar positief. “Ik kom uit een familie van ambtenaren, maar iedereen is enthousiast.” Ze neemt een meisje van 17 aan en Saars vriend helpt mee op zaterdag. “Het is veel werk, maar goed te doen met hun hulp. Vis halen, haring snijden, kibbeling bakken, ik vind alles even leuk.” Op de achtergrond heeft ook oud-collega Peter de Graaf haar een handje geholpen.

Zelfstandig
Als we Saar spreken is haar viswinkel net geopend en heeft ze de eerste dagen erop zitten. De reacties? Meer dan lovend. “Mensen uit het dorp waren gewoon toe aan een nieuwe viswinkel, ze zijn heel enthousiast en namen van alles mee”, vertelt Saar. Ugchelen grenst met zijn bebouwing aan Apeldoorn, maar heeft veel kenmerken van een zelfstandig dorp zoals eigen winkels. ‘t Vishuus van Saar zit pal tegenover de Albert Heijn.

Ontdekken
Saar Vetter noemt haar winkel “klein maar fijn”, maar presenteert in de beperkte ruimte een mooi compleet assortiment. “Haring, kibbeling en gebakken vis zijn natuurlijk belangrijk, maar ik heb ook verse vis, maaltijden, wraps, salades en gerookte vis. Wat populair wordt, dat ga ik de komende tijd vanzelf ontdekken. Ik ga gewoon van alles proberen.” Over het succes van haar zaak maakt ze zich geen zorgen. “Ik hoop dat het storm gaat lopen”, zegt ze zakelijk, “en in eten zit altijd omzet, mensen moeten eten.”

Smedes
Naast zes jaar ervaring neemt Saar nog iets mee vanuit haar verleden: de producten en het contact met Smedes. Sauzen, kruiden, verpakkingen en vitrineschalen, in de winkel zijn veel Smedes-artikelen te zien. “Bij mijn vorige werkgever kwam alles bij Smedes vandaan en dat is ons altijd goed bevallen. Dus voor mijn eigen viswinkel haal ik er ook mijn spullen.” 
 

1858