Fishprof in Rhenen: Jordy de Graaf

Kant-en-klare maaltijden goed ontvangen

“Nee, de rest van ons gezin zit niet in de vis en niet in de verkoop”, vertelt Eemdijker Jordy de Graaf. De pas 19-jarige visspecialist is sinds januari zelfstandig ondernemer en runt zijn eigen zaak in Rhenen.

Zijn ondernemersbloed is vooral afkomstig van beide opa’s, de een verkocht vis, de ander brood en banket op de markt. Jordy zelf was in zijn jeugd vooral geïnteresseerd in voetbal. Tot het ­leven als middelbare scholier vroeg om extra inkomsten. “Opa ging stoppen op de zaterdagmarkt en vroeg: is dat niet iets voor jou? Zo kwam ik als 14-jarige op de markt in Spakenburg terecht.” Daar werd de kiem van zijn latere beroep gelegd.

Aandacht en advies
Omdat school niet helemaal zijn ding was, koos Jordy al op zeer jonge leeftijd voor een werkend bestaan. Eerst in de bouw, daarna in de vis. Via een vriend kwam hij terecht bij Arjan Pastoor, eigenaar van viswinkels in Veenendaal en Rhenen. “Daar heb ik de fijne kneepjes van het vak geleerd. Het was bovendien een overgang van de markt naar een winkel. Bij allebei gaat het om verkoop natuurlijk, maar in een winkel besteed je meer aandacht aan de klant, neemt tijd voor advies.”

Divers
Toen zijn werkgever eind vorig jaar vertelde zijn winkels te willen verkopen, twijfelde Jordy ondanks zijn jonge leeftijd geen moment. Hij nam de winkel in Rhenen over en daar heeft hij geen dag spijt van. “Het gaat gewoon heel goed, met de omzet en het loopt gewoon lekker. In Rhenen is het publiek divers. Veel nette mensen, maar ook klanten van de koffieshop in de straat komen graag een visje eten.”

Maaltijddag
Wat is een speerpunt in zijn winkel? “Kant-en-klaar maaltijden die mijn klanten alleen in de oven hoeven zetten. Die worden zó goed ontvangen, veel mensen komen er iedere week voor terug, die hebben hun vaste maaltijddag.” En die maaltijd halen ze bij Visspeciaalzaak De Graaf. Jordy heeft een redelijk vast assortiment maaltijden maar probeert ook regelmatig iets nieuws. “Ik vind het leuk om te koken en probeer zoveel mogelijk zelf te maken. Klanten zeggen dat ze het merken als ik het heb gemaakt.”

Pick-up
Smedes is ook na overname van de winkel door Jordy vaste huisleverancier van veel producten. “Verpakkingen, sauzen, kruiden, meel”, soms de visspecialist op. “Ik haal wekelijks mijn bestelling op, bij het Pick-Up Point, dat werk super. Het staat altijd klaar, inpakken en weer door.” Over Smedes niets dan lof uit de mond van Jordy: “Ik ben heel tevreden, vriendelijke mensen en altijd een glimlach. En als er een keer iets ontbreekt, wordt dat direct geregeld.”

Plannen voor de toekomst heeft hij ook. “Ik wil er best iets bij doen, het liefst met mijn zusje. Maar die moet eerst oud genoeg zijn. Dan kunnen we er een familiebedrijf van maken…”

1858