Fishprof in Ouddorp: Arjanne Hameeteman

“Mijn schoonvader was vooruitstrevend en opende al in 1972 een zelfbedieningsrestaurant bij de viswinkel”, vertelt Arjanne Hameeteman die samen met echtgenoot Hans in Ouddorp een visspeciaalzaak ‘runt’. Sindsdien is vernieuwing een rode draad binnen het bedrijf, tot op de dag van vandaag.

Om met dat ‘vandaag’ te beginnen, Hameeteman’s Vishandel staat op het punt een werkproject voor mensen met een visuele beperking te beginnen. “Onze zoon Brian, 18 jaar,  is nagenoeg blind. Het is een worsteling voor hem en andere jongeren met een beperking om een plekje in de maatschappij te krijgen. Stage of werk, de maatschappij is nog niet klaar om ze een kans te geven. Wij willen een groep blinden en slechtzienden laten meedraaien in ons bedrijf. Gerechten snijden, maaltijden voorbereiden, inpakken van geschenkpakketten, dat soort soort werk. Als moeder doet het mij pijn dat Brian geen kansen krijgt. Met dit project hopen we iets teweeg te brengen; dat ook andere ondernemers mensen met een beperking een plek geven.”

Op de fiets

Hameeteman’s Vishandel was ook decennia geleden al vernieuwend. Het bedrijf is 65 jaar geleden min of meer uit nood geboren. “Uit armoede is mijn schoonvader vis gaan verkopen, vanuit een auto zonder motor. Kinderen werden er op de fiets met een kistje vis op uitgestuurd. Later is er een kiosk gekomen.” Het ondernemen gaat de Hameetemans goed af, in 1972 openen ze een visgroothandel op de huidige plek, al snel wordt er een viswinkel bijgebouwd. “Drie broers namen in 1990 de zaak van hun vader over. Door ziekte van twee van hen zijn wij sinds 2015 de eigenaren.”

Het ombuigen van het negatieve naar het positieve, dat vinden Hans en Arjanne mooi om te doen. “Ouddorp is een echte badplaats met in de winter 6.000 en in de zomer 60.000 inwoners. Het is lastig om in te spelen op de omzetsnelheid van je producten en je personeelsbezetting. Bovendien wil je niet dat de omzet in de wintermaanden helemaal terugvalt.” Dat laatste vangt het team van Hameeteman op met de verkoop van kerstpakketten, catering en veel aandacht voor gerechten in de kerstperiode. “En we hebben speciale 55+-middagen waar ouderen kunnen eten en elkaar ontmoeten. Daarmee proberen we ook iets te doen tegen eenzaamheid.”

Lekker thuis met kerst

De kerstperiode is voor de meeste visspecialisten een razend drukke tijd en dit geldt ook voor de fishprof in Ouddorp. “Dan gaan we altijd met z’n allen een nacht door en dat vindt iedereen leuk. Zulke dagen hebben zo hun eigen charme en er heerst een gezellige sfeer.” Wat de trend dit jaar wordt? “Wij horen van klanten dat ze kiezen voor lekker thuis eten. We willen ze gemak bieden en ontzorgen met schotels en gerechten. Ons creatieve keukenteam ontwikkeld iedere keer weer nieuwe gerechten. Soms heel onverwachte recepten, maar weet je, juist díe gerechten verkopen goed. Omdat ze onze passie overbrengen op de klant.”

Nog een rode draad in de geschiedenis van Hameeteman’s Vishandel: de samenwerking met Smedes. “Hun totaalconcept spreekt ons aan, maar het ontzorgen is ook belangrijk. Het is gewoon altijd goed geregeld, er is gewoon nooit gedoe.”

1858