Headerwebspage.jpg

1972-2022: 50 jaar Smedes

 

In 2022 bestaat Smedes Fine Food 50 jaar. Dat vieren we onder meer met jubileumaanbiedingen die maandelijks in ons magazine Smaak staan. Daarin vind je dit jaar ook vier keer een jubileumkatern met onze geschiedenis én een jubileumactie!
 

Deze pagina wordt aangevuld!

50 jaar Smedes

In 50 jaar van producent van 'Smedesbloem' tot complete groothandel voor de visspecialist.

Belangrijke schakel

Negen jaar is Spakenburger Evan van de Groep als hij hier en daar gaat helpen bij visbedrijven in het dorp. Saus pompen, uitjes verpakken, afwassen en later olie verversen en de vitrine klaarmaken. Hij gaat op den duur mee naar de markt en leert zo al op jonge leeftijd de viswereld kennen. 

Toch kiest hij voor een loopbaan in de bouw, als allrounder. “Tijdens de recessie van 2011 was er te weinig werk in de bouw en ben ik om mij heen gaan kijken. Bij Smedes zochten ze iemand voor één dag per week in het magazijn.” Evan wordt aangenomen er werkt er binnen de kortste keren fulltime. Op een uitstapje naar een bedrijf in led-systemen na is hij sindsdien een vertrouwd gezicht voor afhaalklanten.

In een magazijn zijn in- en uitgaande goederenstromen doorlopend in beweging. Het logistieke team van Smedes verricht dan ook allerlei werkzaamheden. Evan is op alle punten inzetbaar, maar focust zich op het samenstellen van klantbestellingen. Het gaat dan om orders voor afhaalklanten, groothandels en routeklanten. “Klanten helpen is het leukst in mijn werk. Ze willen graag snel geholpen worden en daar doe ik mijn best voor.”

Vlekkeloze logistiek is een ­belangrijke schakel in de dienstverlening van Smedes. Wat is voor Evan de uitdaging in zijn werk? “Klanten 100% foutloos hun bestelling leveren. Voor een visboer is ieder artikel belangrijk: olie, meel, kruiden, saus, ze kunnen niets missen. Dit betekent dus steeds scherp zijn en blijven controleren. Als een order klaar staat voor de wikkelaar, loop ik ‘m nog een keer na.”
 

Evanvandergroep.jpg

Uitbouw tussen 1982 en 1997

De Gemeente Amersfoort wil in de jaren '80 ruimte voor nieuwe woningbouw en laat haar oog ­vallen op Hoogland. De locatie waar Smedes is gevestigd moet plaatsmaken voor appartementengebouwen en daarom verhuist Smedes naar de Edisonstraat in Bunschoten-Spakenburg. Daar wordt meer dan drie jaar een ruimte gehuurd.

In deze ruimte verrichten vader Jan de Graaf en zijn zonen  alle voorkomende werkzaamheden. Ze mengen het Smedesbloem visbakmeel, doen de verkoop,
administratie en logistiek. Zakken visbakmeel worden handmatig dichtgenaaid. Visbakolie wordt midden jaren ‘80 aan het programma toegevoegd. Smedes staat op beurzen in Hilversum, Amsterdam en Den Haag.  Daar krijgen standbezoekers niet alleen kibbeling aangeboden, maar ook een sigaar of sigaret en borrel.

In 1996 stopt eigenaar Otto van Twillert met zijn grossierderij en richt zich volledig op Smedes. Het assortiment breidt in deze periode uit met alle producten die hij voorheen vanuit de grossierderij aan visspecialisten leverde. In 1996 komen daar de eigen Smedes Viskruiden bij. 

truck (1).jpg

Smedes Jubileum Botterdag

Wat een geweldig feest! Gisteren was de Smedes Jubileum Bottertocht met liefst vijftig verschillende visspecialisten (ieder met twee personen) uit heel Nederland. Zij waren winnaars in de jubileumactie van afgelopen februari. Samen met medewerkers van Smedes kozen zij het ruime sop met een vloot nostalgische vaartuigen. Na afloop stond er een heerlijk buffet klaar, want van zeilen krijg je gezonde trek! Al met al een feestelijke jubileumdag! 

Jubileum3

Zomers cadeau: XL badlaken

Wie jarig is trakteert en dat doet Smedes. Voor iedereen die in de looptijd van onze mei-folder een bestelling doet, ligt er een heerlijk groot Smedes badlaken klaar. Liefst 100 x 210 cm groot en van de beste badstof. Topkwaliteit om jaren plezier van te hebben. Perfect voor iedereen die een dagje strand doet of in de zomervakantie een bestemming op of aan het water kiest. Let op: één per klant en op = op!

Handdoek2.jpg

Rijdend visitekaartje

‘Eerst naar Barneveld, dan  s-Heerenberg en Enschede’, somt Hilco de Graaf aan het einde van zijn werkdag de eerste adressen voor morgen op. Vertrektijd: 05.00 uur. De chauffeur werkt inmiddels 5 jaar bij Smedes en heeft het ‘prima naar zijn zin’. 

Het vak is Hilco met de pap­lepel ingegoten, vanf zijn tiende is hij regelmatig ‘bijrijder’ van zijn opa. Op die leeftijd begint hij ook met werken op de markt, inderdaad in een viskraam. Tot zijn 19e verkoopt hij op zaterdag vis in onder andere Zeist, Deventer en Woerden.

Maar de truck blijft zijn droom en daarom wordt hij - na een opleiding transport en logistiek - op zijn 19e chauffeur. Eerst zakgoed en daarna bulktransport bij een meel­bedrijf. Hij lost regelmatig bij Smedes en laat terloops vallen dat hij er als inwoner van Bunschoten best wil werken. In 2017 is het zover, Hilco volgt een chauffeur op die met pensioen gaat.

Het mooie aan rijden voor Smedes vindt hij de contacten met visspecialisten. “Ik ben een beetje het visitekaartje van het bedrijf en altijd alert op vragen en wensen van klanten.  Ik zet niet alleen de bestelling neer, maar maak graag een praatje. Daar krijg ik van Smedes ook alle ruimte voor. Dat een visspecialist wel eens een visje in de pan gooit voor mij... gezellig!”. 

Bij de vervanging van zijn vrachtwagen mag Hilco zijn wensen doorgeven en daarom is zijn duurzame euro-6 truck voorzien van een lichtbak, koelkast en meegespoten wielringen. “Gewoon een mooie strakke auto, hij is echt af.”

Jubileumpost3.png

Bestel Smedes Dipsauzen, maak kans op een bottertocht 

Nee, je hoeft geen zegels te plakken of lotnummers te controleren om kans te maken op een compleet verzorgde bottertocht op het Eemmeer. Je hoeft alleen Smedes Dipsauzen te kopen en je aan te melden als kanshebber via deze link.

Ravigotte-, remoulade- of kibbelingsaus, alle soorten tellen mee! Bestel wel tijdens de looptijd van deze folder (14 februari tot 11 maart). Wij doen doen de namen van alle belangstellenden in een doos en trekken de winnaars. Die gaan op maandag 16 mei een dagvullende tocht beleven op zo’nnostalgisch vaartuig. Natuurlijk met een heerlijke maaltijd erbij!

Winnaars krijgen persoonlijk bericht en zijn met twee personen welkom aan boord. 

Jubileumpost2.jpg

Hier begon het allemaal

In 1972 neemt Mees van Twillert (‘Meesje Wouda”) het bedrijf Smedesbloem uit Drachten over. De eigenaar en naamgever van dit bedrijf, de heer Smedes, heeft geen opvolger. Het bedrijf heeft één product: bakmeel voor vishandelaren. Het woord ‘visbakmeel’ is nog niet uitgevonden, visspecialisten spreken over Smedesbloem als ze bakmeel bedoelen. De slogan ‘Voor het beste bakresultaat’ laat aan duidelijkheid niets te wensen over.

Van Twillert is zelf druk met zijn groot-handel voor supermarkten en daarom runnen meneer de Graaf en diens zonen het bedrijf. Dat doen ze vanuit een schuur (foto vorige pagina) in Hoogland, het kerkdorp ten zuiden van Bunschoten-Spakenburg. Bestellingen worden met een kleine vrachtwagen bezorgd bij visspecialisten die men destijds meestal ‘visboer’ noemt.

Een groot deel van de klandizie werkt vanuit Bunschoten-Spakenburg, maar in de loop der jaren komen daar afnemers uit heel Nederland bij.

Schuur.jpg
1749